LOAD CELL NEDİR?

Ağırlık ölçümlerine endüstriyel üretimin her alanında ihtiyaç duyulur. İşe yarar veriler elde edebilmek için de hatasız ölçümler yapan ve hızlı sonuç veren cihazlar gerekir. Elektriksel sistemle çalışan load cell cihazları nesnelerin ölçümünü kısa sürede yaparak, gerekli verilerin toplanmasına ve gereken zamanda aksiyon alınmasına yardımcı olur. Yük hücrelerinin farklı çeşitleri bulunmakla birlikte, çalışma prensipleri temel olarak aynıdır.

Load Cell Nasıl Çalışır?

Yük hücresi olarak bilinen load cell temelde zemberekli terazi olarak bilinen yapılarla aynı çalışma sistemine sahiptir. Yük hücresinin üzerinde bulunan nesne belli bir basınç yaratır. Bu basıncı kg bazında ölçüme çeviren load cell basıncın yarattığı gerilim ile sonuç verir. Gelişmiş elektronik sistem sayesinde ağırlık ölçümü saniyeler içinde yapılabilir.

Ağırlık ölçümü temelde Wheatstone Köprüsü olarak bilinen sisteme dayanır. Wheatstone Köprüsü sisteminde birbirine kare şeklinde bağlı olan elektrik dirençleri bulunur. Nesnenin uyguladığı ağırlık direnç yaratır ve farklı bölgelerdeki dirençler karşılaştırarak ağırlık ölçü birimine dönüştürülür. Yük hücresi bu sistem sayesinde hızlı sonuçlar vermektedir.

Load Cell Modelleri Nelerdir?

Yük hücresi modelleri, kullanım alanlarına ve ağırlık ölçüm sınırlarına göre çeşitlilik gösterir. 50-100 mg arasında ölçüm yapan modellerden 2000-3000 ton üst sınırına ulaşabilen cihazlara kadar birçok farklı load cell yani yük hücresi çeşidi
bulunmaktadır. Modelleri birbirinden ayıran temel etken, gereken ölçü birimidir. Mutfaklarda kullanılan ve gram bazında ölçü yapan hassas tartılardan endüstriyel ölçüm cihazlarına kadar birçok farklı yük hücresi çeşidi bulunmaktadır.

f:id:umituz:20200624152155j:plain

Load Cell

Bazı load cell modelleri ölçüm esnasında uyarı oluşturma özelliğine sahiptir. Asansörlerde kullanılan ölçüm cihazları buna örnek gösterilebilir. Konut ve sanayi alanlarında kullanılan asansörlerde kaza yaşanmaması için belli bir ağırlık ölçümünün aşılmaması gerekir. Asansörlerde bulunan yük hücreleri saniyeler içinde ölçüm yaparak ağırlık üst sınırının aşılmasının önüne geçmektedir.

Sonuç olarak load cell cihazları saniyeler içinde ağırlık ölçümü yapabilmektedir. Mg’dan ton birimindeki ölçümlere kadar geniş bir skalada kullanılmak için farklı modeller bulunur. İyi bir yük hücresi kullanarak kısa sürede doğru ölçüm verilerine ulaşabilir ve endüstriyel alanlarda hızlı aksiyon alabilirsiniz.